Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τόσο ιατροί όσο και καπνιστές πιστεύουν ότι ο ίδιος ο καπνιστής φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και ότι η δύναμη της θέλησης του κάθε ανθρώπου μεμονωμένα είναι εξέχουσας σημασίας για μία επιτυχημένη απόπειρα. Ωστόσο, η δύναμη της θέλησης από μόνη της συνήθως δεν είναι αποτελεσματική.
Οι ιατροί δηλώνουν ότι χρειάζονται καλύτερη υποστήριξη, καλύτερους πόρους και βελτιωμένη εκπαίδευση για να βοηθήσουν με τη σειρά τους ασθενείς. Δεδομένα από τις έρευνες έδειξαν ότι 8 στους 10 ιατρούς επιζητούν αποτελεσματικά φάρμακα αλλά και επιπρόσθετη κατάρτιση προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν στους ασθενείς τους τα απαραίτητα εναύσματα για να «κόψουν» το κάπνισμα. Πως όμως θα μπορέσουμε να το πετύχουμε?
4 στους 10 γιατρούς ομολογούν ότι δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να διακόψουν το κάπνισμα. Η ενημέρωση χαρακτηρίζεται πολύτιμη. Δεν αρκεί ωστόσο. Κάποιοι θα διακόψουν το κάπνισμα μόνο όταν βιώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους.
«Έχω έναν συνάδελφο στη δουλειά που έπαθε καρδιακή προσβολή, και το έκοψε την ίδια μέρα. Πολλοί εμφραγματίες αποφασίζουν να το κόψουν αμέσως, αφού βιώνουν μια σοβαρότατη συναισθηματική εμπειρία»
Ζητούμενο όμως είναι να προλάβουμε κινδύνους όπως το έμφραγμα.
Αν αντέξουμε ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο, έχουμε πετύχει το μεγάλο βήμα. Βασική συμβουλή ωστόσο είναι και η καθιέρωση ενός.. σχεδίου δράσης.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πολλοί μη πλέον καπνιστές θα το ξαναρχίσουν σε λίγες βδομάδες. Όσοι όμως το κόψουν για έναν χρόνο, έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να μην το ξαναρχίσουν ποτέ.» Και συνεχίζει.«Η καλύτερη συμβουλή? Θέστε ένα πρόγραμμα δράσης. Αποσαφηνίστε την ημέρα που θα το κόψετε, πάρτε ψυχική βοήθεια, και υποστηριχθείτε από τα ειδικά φάρμακα, ώστε να κάνετε μια επιτυχημένη προσπάθεια.»
Τρεις χρυσοί κανόνες εκτιμάται ότι οδηγούν στην οριστική διακοπή. Η ενημέρωση, η ψυχική στήριξη, και τα ειδικά σκευάσματα.
«Υπάρχουν πολλά σκευάσματα που μειώνουν την εξάρτηση»,
Τσίχλες, δερματικά επιθέματα και άλλα φάρμακα, υποστηρίζουν τον επίδοξο πρώην καπνιστή. Ίσως η προσωπική θέληση όμως, να αποτελεί ένα από τα «ισχυρότερα» φάρμακα.
Όσο για το μέλλον, το εμβόλιο κατά της νικοτίνης που ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ορλάντο, εφαρμόζεται ήδη πειραματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου