Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ

To σκηνικό γνώριμο. Ανέμελοι και χαλαροί απολαμβάνουμε την καλοκαιρινή λιακάδα.Μέχρι τον ερχομό μιας μέλισσας. Πανικός!
Ένα δάγκωμα από έντομο σίγουρα δεν είναι η καλύτερη προοπτική.
Γι’ αυτό, καλύτερα να μην το προκαλέσουμε, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. να αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα στα ρούχα μας και τα βαριά φρουτώδη αρώματα, καθώς αποτελούν παράγοντες που προσελκύουν τα έντομα. Επίσης, να μην αφήνουμε γύρω μας τρόφιμα, όπως ψαριά ή φρούτα, που επίσης αποτελούν πόλους έλξης. Αν ο «επισκέπτης» έρθει , η χειρότερη επιλογή θα ήταν να κάνουμε μια σπασμωδική κίνηση. Κάτι τέτοιο θα του προκαλούσε φόβο και θα το καθιστούσε επικίνδυνο.

Αν δεν αποφύγουμε την επίθεση, σίγουρα μια τοπική αντίδραση θα μας ανησυχήσει. Πως αντιδρούμε;
Πρώτα από όλα, αφαιρούμε το κεντρί από το δέρμα μας προσεκτικά, με τη βοήθεια ενός μικρού αιχμηρού αντικειμένου. Κατόπιν, προχωρούμε σε περίδεση του σημείου και τέλος τοποθετούμε τοπικά ένα παγάκι ή ένα κρύο αντικείμενο ώστε να επιβραδυνθεί ο χρόνος απορρόφησης του δηλητηρίου. Αν η κατάσταση κρίνεται σοβαρή, αναζητούμε ιατρική βοήθεια το γρηγορότερο δυνατό.
Αν είμαστε αλλεργικοί στο δηλητήριο τα πράγματα δυσκολεύουν και γενικεύονται , οδηγώντας μας μέχρι και στο νοσοκομείο.

Η απευαισθητοποίηση από τον αλλεργιολόγο φαντάζει ως η ασφαλέστερη προληπτική επιλογή. Χαρακτηριστικά, φέρνει αποτέλεσμα στο 100% σχεδόν των περιπτώσεων όπου πραγματοποιείται.

Παράλληλα, μύθοι όπως για τα «μολυσμένα έντομα» καταρρίπτονται από τους ειδικούς. Οι σημαντικής βαρύτητας αντιδράσεις δεν οφείλονται στα έντομα αλλά κατά κύριο λόγο σε δική μας αλλεργική αντίδραση. Και άρα ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί,όπως υπογραμμίζει και η κύρια Κόντου- Φίλη.
Ένα έντομο σίγουρα δεν είναι η ιδανικότερη παρέα για το καλοκαίρι.Η γνώση και η σωστή αντιμετώπιση όμως των κίνδυνων, μάλλον είναι πολύ αποτελεσματικότερη επιλογή από τον φόβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου