Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΜΥΚΗΤΕΣ - ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ - ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ
Οι γυναίκες που γέννησαν με καισαρική μπορούν στην επόμενη εγκυμοσύνη τους να προχωρήσουν με ασφάλεια σε φυσιολογικό τοκετό, ακόμα και αν βρίσκονται στην 40η εβδομάδα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πενσυλβάνια. Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου εντεκάμισυ χιλιάδες γυναίκες που επιχείρησαν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό πριν και μετά την 40η εβδομάδα κύησης. Είδαν ότι ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας είναι 1,1% στις γυναίκες που επιχειρούν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή και 0,08% σ’ αυτές που επιλέγουν ξανά καισαρική τομή. Οι ιατροί πάντως θα πρέπει να ενημερώνουν τις γυναίκες για τις μειωμένες πιθανότητες του φυσιολογικού τοκετό στις εγκυμοσύνες, που παρατείνονται πέρα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επίσης, όσες επιχειρούν φυσιολογικό τοκετό μετά τις 40 εβδομάδες έχουν αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών και ο κίνδυνος παρενεργειών για την μητέρα είναι μεγαλύτερος.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ
Το γονίδιο-κλειδί για την τριχόπτωση εντόπισαν αμερικανοί επιστήμονες. Την έρευνα διενήργησαν δύο ομάδες από το Ερευνητικό Κέντρο Κέννεντυ Κρίγκερ και από το Πανεπιστήμιο Τζων Χόπκινς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια των μαλλιών οφείλεται στη μετάλλαξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου, που εμποδίζει την επανέκφυση της τρίχας. Παρεμβαίνοντας λοιπόν και διορθώνοντας το μεταλλαγμένο γονίδιο, η τριχόπτωση σταματά. Στα πειράματα πάντως, άτριχα ποντίκια απέκτησαν ξανά τρίχωμα . Η γενετική λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης δημιουργεί πολλές ελπίδες. Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν υπομονή, μιας και χρειάζονται χρόνο έως ότου βρουν την κατάλληλη μέθοδο, που θα εφαρμοσθεί στους ανθρώπους.

ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ - ΜΥΚΗΤΕΣ
Κι ενώ εσείς κοιμάστε, κάποιοι άλλοι δουλεύουν. Δουλεύουν σκληρά για να επεκτείνουν τις αποικίες τους. Που; Μέσα στο μαξιλάρι σας! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξέτασαν προσεκτικά μαξιλάρια που χρησιμοποιούνταν για καιρό, άλλα γεμισμένα με πούπουλο και άλλα με συνθετικές ίνες. Και τι δεν βρήκαν. Ένα μικροσκοπικό οικοσύστημα σε πλήρη αρμονία.. Μύκητες από 16 είδη. Μύκητες που συνήθως αναπτύσσονται στο μπαγιάτικο ψωμί, το κρασί, σε τοίχους μουχλιασμένους από την υγρασία ... Μύκητες που τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του κεφαλιού σας και από τα χιλιάδες ακάρεα, που κι αυτά επέλεξαν το μαξιλάρι σας για να οικοδομήσουν το βασίλειο τους. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς τους μύκητες είναι και επικίνδυνοι, όπως για παράδειγμα ένα είδος που προσβάλλει τους πνεύμονες και επιδεινώνει το άσθμα. Το συγκεκριμένο είδος βρέθηκε μόνο στα συνθετικά μαξιλάρια. Οι ειδικοί συνιστούν άμεση αντικατάσταση των συνθετικών μαξιλαριών από πουπουλένια αλλά και συχνούς ψεκασμούς με ειδικά μυκητοκτόνα και ακαρεοκτόνα σε όσους επιθυμούν χωρίς πολλές συζητήσεις να κοιμούνται.... μόνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου