Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΚΑΠΝΙΣΜΑ – Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Ένα χρόνο μετά την προσπάθεια διακοπής καπνίσματος, μόλις επτά στους εκατό καπνιστές θα έχουν κατορθώσει να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη. Αυτό αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η μάχη απέναντι στον εθισμό που προκαλεί το τσιγάρο.
«ιδιαίτερα η νικοτίνη αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές έξεις, στον ίδιο βαθμό όπως είναι και η κοκαΐνη. Άπαξ και ένα άτομο δημιουργήσει τέτοια έξη, στα μάτια των γιατρών θεωρείται ασθενής, και χρειάζεται βοήθεια.»

Ο μηχανισμός της εξάρτησης καθορίζεται από ένα ύπουλο παιχνίδι στο νευρικό σύστημα. Όταν καπνίζουμε, η νικοτίνη από το τσιγάρο μεταφέρεται κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα στους υποδοχείς της νικοτίνης. Αμέσως μετά προσεγγίζει ένα άλλο σημείο τον εγκεφάλου, όπου απελευθερώνει μια χημική ουσία που βελτιώνει τη διάθεση. Η ουσία αυτή είναι η ντοπαμίνη.
«η ντοπαμίνη έχει πολλά αποτελέσματα στον οργανισμό. Δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης, ένα αίσθημα πνευματικής ευεξίας. Αυξάνεται η συγκέντρωση που έχει το άτομο, μειώνεται η ένταση, μειώνεται το άγχος αν θέλετε, και το κέφι φτιάχνει. Όλα αυτά γίνονται με την πρόσληψη της νικοτίνης.»
Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί κατανόησαν καλύτερα τον συγκεκριμένο μηχανισμό. Αυτό συνέβαλλε στη δημιουργία φαρμάκων, και έδωσε την ιδέα για ένα εμβόλιο, που στο μέλλον ενδέχεται να εξουδετερώνει την εξαρτησιογόνο δράση της νικοτίνης. Ο γιατρός περιγράφει τον τρόπο που εκτιμάται ότι θα δρα το εμβόλιο. «Εάν ο καπνιστής που έχει εμβολιαστεί καπνίσει, το εμβόλιο θα του έχει δημιουργήσει αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά θα αρπάξουν τη νικοτίνη, πριν αυτή κάνει ό,τι κάνει στον εγκέφαλο. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και αν εμβολιαστεί, είτε ως καπνιστής, είτε πριν αρχίσει να καπνίζει, δεν θα αισθανθεί κανένα αποτέλεσμα από τη νικοτίνη.»
Ωστόσο, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η ιδέα του εμβολίου θα αργήσει να υλοποιηθεί και θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για την παρασκευή του. Για την ώρα, οι καπνιστές προσπαθούν να νικήσουν την εξάρτηση με τα υπάρχοντα μέσα, και κυρίως με τη δύναμη του χαρακτήρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου