Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μια στις 8 εγκύους με υποθυρεοειδισμό που δεν ελέγχθηκε, θα αποβάλλει το μωρό της, ενώ αρκετές άλλες κινδυνεύουν να γεννήσουν μωρό που θα έχει σοβαρή ανωμαλία σε κάποιο ζωτικό όργανο του σώματος του, όπως είναι ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι νεφροί.
Ο έλεγχος των ορμονών καθ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του παιδιού και της μητέρας. Πως διαμορφώνεται η αγωγή στην έγκυο που ήδη νοσεί?
Σύμφωνα με τον κύριο Αναστάσιο Μόρτογλου, Ενδοκρινολόγο, Διευθυντή Τομέα Ενδοκρινολογίας – Μεταβολισμού σε ιδιωτικό νοσοκομείο, οι ανάγκες της γυναίκας σε θυροξίνη αυξάνουν σημαντικά, γι’ αυτό και κατά κανόνα χορηγείται επιπλέον δόση, κατά 10 - 50% ,- ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος, την δεδομένη χρονική φάση, αλλά και την γενικότερη πορεία της εγκύου.
Πρόσφατες έρευνες στο εξωτερικό αλλά και τη χώρα μας άλλωστε, αναφέρουν ότι η αύξηση της θεραπευτικής δόσης της θυροξίνης κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης των υποθυρεοειδικών προλαμβάνει επιπλοκές καθυστέρησης της ανάπτυξης του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και προεκλαμψία.
Παράλληλα, πέρα από τα επίπεδα των ορμονών, που είναι σημαντικό να ελέγχονται συνεχώς με τις κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις, κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ιδιαίτερα συχνός και σχολαστικός υπερηχογραφικός έλεγχος, ώστε να παρατηρούνται όλες οι φυσιολογικές ή μη αυξομειώσεις του εμβρύου.

Συχνά η εγκυμοσύνη, από μόνη της, επιτείνει ενδεχόμενα προβληματα στον αδένα. Οι ορμονικές αλλαγές αυξάνουν τον όγκο του έως και 40 τοις εκατό. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος. Σύμφωνα με τον κύριο Αντώνη Κακουλάκη, Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο οι φυσιολογικές μεταβολές στον οργανισμό της εγκύου – κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο, και αναφορικά με επίπεδα ορμονών όπως είναι τα οιστρογόνα και η χοριακή γοναδοτροπίνη, μπορεί να ενθαρρύνουν προβληματα του θυρεοειδούς σε γυναίκες με σχετική προδιάθεση.
Αντίθετα, φλεγμονώδεις νόσοι όπως οι Γκρέιβς και η Χασιμότο συχνά εκδηλώνουν ύφεση κατά την εγκυμοσύνη.

Υπερθυρεοειδισμός ή όζοι αντιμετωπίζονται κανονικά?
Ο κύριος Μόρτογλου μας αναφέρει ότι μια υπερθυρεοειδική γυναίκα που μπαίνει στην εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να τη διακόψει χωρίς λόγο. Απλώς, ο γιατρός της τροποποιεί την φαρμακευτική της αγωγή,
- δίνοντας της και ειδικά σκευάσματα όπως η προπυλθιουρακίλη – σε μικρές δόσεις, ακίνδυνες για το παιδί.
Παράλληλα, οι οζώδεις βρογχοκήλες χρειάζονται οπωσδήποτε σχολαστική παρακολούθηση, σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης τους. Αν η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος επείγει, ο γιατρός θα δράσει με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που θα δρούσε και πριν την εγκυμοσύνη, όπως συμπληρώνουν οι εδικοί.

Μέχρι τη 10η εβδομάδα κύησης, το έμβρυο εξαρτάται αποκλειστικά από τις θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας. Ας μην το εκθέσουμε λοιπόν σε κινδύνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου