Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΦΑΡΜAΚΑ ΓΙΑ ΤΟ PARKISON

Τα πρώτα θεραπευτικά μέσα για τη νόσο του Πάρκινσον αρχίζουν να εφαρμόζονται στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα αντιχολινεργικά φάρμακα αποτέλεσαν μονόδρομο για δεκαετίες. Η μεγάλη επανάσταση όμως έρχεται τη δεκαετία του ΄60, όταν ο Γιώργος Κοτζιάς χορηγεί με αποτελεσματικότητα την ουσία ντόπα.
Πως δρα αυτή; Υποκαθιστώντας με επάρκεια την ουσία ντοπαμίνη που λείπει από τον οργανισμό του παρκινσονικού ασθενή, και επομένως, μειώνοντας τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά της νόσου.
Όπως μας αναφέρει ο κύριος Ιωάννης Χατζηαντωνίου, Πρόεδρος του Ψυχογηριατρικού Κλάδου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα των προηγούμενων φαρμάκων και της ντόπα.
Ωστόσο, άτομα με αρρυθμίες, ηπατοπάθειες ή γλαύκωμα πρέπει να αποφεύγουν την κατάχρηση των φαρμάκων για το Πάρκινσον. Γενικά, όμως, οι μικρές δόσεις θεωρούνται σημείο κλειδί, αφού επιτρέπουν τη μακροχρόνια ασφαλή χορήγηση.
Και εδώ, έρχονται οι λεγόμενοι «αγωνιστές της ντόπα» για να ενισχύσουν τη θεραπεία. Όπως μας εξηγεί ο κύριος Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής, η εν λόγω ουσίες ενεργοποιούν τους υποδοχείς του οργανισμού που σχετίζονται με την ντοπαμινη. Έτσι, μπορούν να επιτευχθούν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, χορηγώντας μικρότερες ποσότητες της ντόπα.
Η χειρουργική θεραπεία με τοποθέτηση ηλεκτρικών διεγερτών σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου, θεωρείται αποτελεσματική για μικρό μονό αριθμό ασθενών.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον κύριο Δαμιανό Σακκά, Διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, για να επιλέγει η λύση του χειρουργείου, θα πρέπει πρώτα να έχει δοκιμαστεί μακρόχρονη φαρμακευτική αντιμετώπιση.
H πειραματική μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για την παραγωγή ντοπαμίνης δεν βοήθησε περισσότερο από τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ η αξία της χορήγησης συνενζύμου Q10 δεν έχει επιβεβαιωθεί σε κλινικό επίπεδο.
Οι προσπάθειες για το μέλλον, στρέφονται στο χώρο της βιοτεχνολογίας και τα συμπεράσματα μοιάζουν ευοίωνα.
Το Πάρκινσον, άλλωστε, είναι μια ασθένεια που σίγουρα δεν πρέπει να θεωρείται ανίκητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου