Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ «ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ»;

Oι μυρμηγκιές είναι ένα πολύ συχνό και τελείως ακίνδυνο πρόβλημα του δέρματος, που εκδηλώνεται κυρίως στα άκρα και το πρόσωπο.
Οφείλονται αποκλειστικά σε έναν ιό. Ο ιός αυτός, ο οποίος παρουσιάζει πολλούς τύπους, λέγεται HPV. Κάποιοι τύποι του ιού προσβάλλουν τους βλεννογόνους, και κάποιοι το δέρμα. Οι τύποι λοιπόν που προσβάλλουν το δέρμα, προκαλούν τις μυρμηγκιές.
Κάποιες φορές, όταν εκδηλώνονται στα πέλματα για παράδειγμα, οι μυρμηγκιές είναι πολύ επώδυνες.
Οι μυρμηγκιές προσβάλλουν συχνότερα τα μικρά παιδιά και τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Μεταδίδονται κυρίως με την άμεση επαφή, και με την κοινή χρήση αντικειμένων σε χώρους όπως τα γυμναστήρια και οι πισίνες.
Πάνω από τις μισές θεραπεύονται μόνες τους σε λίγους μήνες.
Δεν είναι επικίνδυνες – ωστόσο, καλό είναι να αντιμετωπίζονται.
«θεραπεία χρειάζεται όταν προκαλούν συμπτώματα όπως πόνο και λειτουργικά προβληματα. Επίσης, δεδομένου ότι είναι μολυσματικές, χρειάζoνται θεραπεία ώστε να μειώσουμε την εξάπλωση του ιού στο περιβάλλον.»
Η θεραπεία γίνεται με τοπικά κερατολυτικά και ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, και με μεθόδους καυτηριασμού. Ο καυτηριασμός γίνεται είτε με θερμότητα, είτε με λέιζερ, είτε με ψύχος, δηλαδή κρυοθεραπεία.
Δεν είναι επώδυνη μέθοδος, γι αυτό δεν χρειάζεται αναισθησία πριν την εφαρμογή της.
Καμία από τις θεραπείες των μυρμηγκιών δεν είναι οριστική. Οι μυρμηγκιές συχνά εκδηλώνουν υποτροπές

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΑΝΔΡΩΝ

Κάποτε η τριχοφυία στα αρσενικά ήταν δείγμα ανδρισμού. Σήμερα η μόδα επιτάσσει το ανδρικό σώμα να είναι άτριχο, όπως ακριβώς και της γυναίκας. Σε τι διαφοροποιείται όμως η αποτρίχωση σε έναν άνδρα; σ’ έναν άνδρα οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην αποτρίχωση αφορούν κατ’ αρχήν την πυκνότητα της τριχοφυίας του και κατά δεύτερον το επίπεδο των ορμονών του.

Στις γυναίκες η ανεπιθύμητη τριχοφυία εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο. Στους άνδρες το αντίστοιχο σημείο είναι η πλάτη και ακολουθούν οι ώμοι, ο θώρακας και στο πρόσωπο το κατώτερο τμήμα του λαιμού. δεν μπορούμε ποτέ να πούμε ότι δε θα ξαναβουν οι τρίχες, είτε με τη μέθοδο του ιατρικού λέιζερ, είτε με τη μέθοδο του παλμικού φωτός. Αυτό που κάθε πλαστικός χειρουργός επιδιώκει είναι να κάνει αναμνηστικές εφαρμογές, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα διαστήματα.

Το ιδανικό δέρμα για εφαρμογή λέιζερ ή παλμικού φωτός είναι το ανοιχτόχρωμο με σκούρα τριχοφυία. Το σκουρόχρωμο δέρμα θεωρείται πιο ευαίσθητο και οι ξανθές τρίχες, λόγω μειωμένης μελανίνης, δεν καταστρέφονται εύκολα.

Και σ’ αυτές τις σύγχρονες κατά τα άλλα μεθόδους όμως υπάρχουν αντενδείξεις.« ... υπάρχουν περιπτώσεις δερματοπαθειών στις οποίες δεν επιτρέπεται να γίνει εφαρμογή τέτοιων μεθόδων αποτρίχωσης. Υπάρχουν φωτοευαίσθητα δέρματα ή ασθενείς, στους οποίους χορηγούνται φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία. Σ’ αυτούς τους ασθενείς ενδέχεται να δημιουργήσουμε μεγάλα προβλήματα αν γίνει συνεδρία με λέιζερ ή παλμικό φως...».

πρέπει να απευθυνόμαστε πάντα σε εξειδικευμένα άτομα. «Οι θεραπείες με ιατρικά λέιζερ υψηλής συχνότητας, γίνονται πάντα από πλαστικούς ιατρούς ή δερματολόγους. Οι θεραπείες με παλμικό φως μπορεί να γίνουν και από αισθητικούς».

Χρειάζεται προσοχή και ενημέρωση λοιπόν, ώστε να μη θυσιάσουμε στο βωμό της ομορφιάς την υγεία μας..

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η τριχοφυία κάποτε ήταν απαραίτητη για την επιβίωση, σήμερα όμως κρίνεται ανεπιθύμητη, ιδίως απ’ τις γυναίκες. Οι σύγχρονες μέθοδοι αποτρίχωσης ακούν στο όνομα λέιζερ και παλμικό φως. Πόσο ασφαλείς είναι όμως για την επιδερμίδα; ελωχεύουν πολλοί κίνδυνοι, ιδίως αν ο χειρισμός των ιατρικών μηχανημάτων γίνεται από άτομα που δεν γνωρίζουν. Ένας απ’τους σοβαρότερους κινδύνους είναι τα εγκαύματα και οι αποχρωματισμοί του δέρματος,Η φωτοαποτρίχωση συνίσταται σε ένα ευρύ φάσμα φωτός, το οποίο απορροφάται απ’ τη μελανίνη της τρίχας στο βολβό, καταστρέφοντάς τη.

Τα ιατρικά λέιζερ υψηλής συχνότητας, με μια δέσμη φωτός καταστρέφουν τη θηλή της τρίχας, εμποδίζοντάς τη να αναγεννηθεί. «Συνήθως αυτό που πετυχαίνουμε είναι να γίνονται οι αναμνηστικές συνεδρίες μετά από ένα χρόνο ή ακόμα και δύο»,
Η εμπορευματοποίηση της ομορφιάς, όπως λένε οι επιστήμονες, πολλές φορές θέτει τη ζωή των γυναικών σε κίνδυνο και το πορτοφόλι τους σε μαρασμό. Υποσχέσεις για ριζικές λύσεις σε μία μόλις εβδομάδα, είναι πέρα ως πέρα αυθαίρετες και αστείες.

Τα σημεία που αποτριχώνουν συνήθως οι γυναίκες είναι το πρόσωπο, το οποίο χρειάζεται δώδεκα με δεκαπέντε συνεδρίες και οι μηροί, οι γάμπες, οι μασχάλες, η κοιλιά και το στήθος, σημεία που απαιτούν τουλάχιστον οκτώ εφαρμογές για εγγυημένα αποτελέσματα.

Ειδικά όσον αφορά στο πρόσωπο,είναι πολλές οι δυσκολίες. Πολλές κοπέλες που δεν έχουν ισορροπημένα επίπεδα ορμονών θα δυσκολευθούν να επιτύχουν ένα καλό αποτέλεσμα.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ

To σκηνικό γνώριμο. Ανέμελοι και χαλαροί απολαμβάνουμε την καλοκαιρινή λιακάδα.Μέχρι τον ερχομό μιας μέλισσας. Πανικός!
Ένα δάγκωμα από έντομο σίγουρα δεν είναι η καλύτερη προοπτική.
Γι’ αυτό, καλύτερα να μην το προκαλέσουμε, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. να αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα στα ρούχα μας και τα βαριά φρουτώδη αρώματα, καθώς αποτελούν παράγοντες που προσελκύουν τα έντομα. Επίσης, να μην αφήνουμε γύρω μας τρόφιμα, όπως ψαριά ή φρούτα, που επίσης αποτελούν πόλους έλξης. Αν ο «επισκέπτης» έρθει , η χειρότερη επιλογή θα ήταν να κάνουμε μια σπασμωδική κίνηση. Κάτι τέτοιο θα του προκαλούσε φόβο και θα το καθιστούσε επικίνδυνο.

Αν δεν αποφύγουμε την επίθεση, σίγουρα μια τοπική αντίδραση θα μας ανησυχήσει. Πως αντιδρούμε;
Πρώτα από όλα, αφαιρούμε το κεντρί από το δέρμα μας προσεκτικά, με τη βοήθεια ενός μικρού αιχμηρού αντικειμένου. Κατόπιν, προχωρούμε σε περίδεση του σημείου και τέλος τοποθετούμε τοπικά ένα παγάκι ή ένα κρύο αντικείμενο ώστε να επιβραδυνθεί ο χρόνος απορρόφησης του δηλητηρίου. Αν η κατάσταση κρίνεται σοβαρή, αναζητούμε ιατρική βοήθεια το γρηγορότερο δυνατό.
Αν είμαστε αλλεργικοί στο δηλητήριο τα πράγματα δυσκολεύουν και γενικεύονται , οδηγώντας μας μέχρι και στο νοσοκομείο.

Η απευαισθητοποίηση από τον αλλεργιολόγο φαντάζει ως η ασφαλέστερη προληπτική επιλογή. Χαρακτηριστικά, φέρνει αποτέλεσμα στο 100% σχεδόν των περιπτώσεων όπου πραγματοποιείται.

Παράλληλα, μύθοι όπως για τα «μολυσμένα έντομα» καταρρίπτονται από τους ειδικούς. Οι σημαντικής βαρύτητας αντιδράσεις δεν οφείλονται στα έντομα αλλά κατά κύριο λόγο σε δική μας αλλεργική αντίδραση. Και άρα ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί,όπως υπογραμμίζει και η κύρια Κόντου- Φίλη.
Ένα έντομο σίγουρα δεν είναι η ιδανικότερη παρέα για το καλοκαίρι.Η γνώση και η σωστή αντιμετώπιση όμως των κίνδυνων, μάλλον είναι πολύ αποτελεσματικότερη επιλογή από τον φόβο.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ – Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Ένα χρόνο μετά την προσπάθεια διακοπής καπνίσματος, μόλις επτά στους εκατό καπνιστές θα έχουν κατορθώσει να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη. Αυτό αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η μάχη απέναντι στον εθισμό που προκαλεί το τσιγάρο.
«ιδιαίτερα η νικοτίνη αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές έξεις, στον ίδιο βαθμό όπως είναι και η κοκαΐνη. Άπαξ και ένα άτομο δημιουργήσει τέτοια έξη, στα μάτια των γιατρών θεωρείται ασθενής, και χρειάζεται βοήθεια.»

Ο μηχανισμός της εξάρτησης καθορίζεται από ένα ύπουλο παιχνίδι στο νευρικό σύστημα. Όταν καπνίζουμε, η νικοτίνη από το τσιγάρο μεταφέρεται κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα στους υποδοχείς της νικοτίνης. Αμέσως μετά προσεγγίζει ένα άλλο σημείο τον εγκεφάλου, όπου απελευθερώνει μια χημική ουσία που βελτιώνει τη διάθεση. Η ουσία αυτή είναι η ντοπαμίνη.
«η ντοπαμίνη έχει πολλά αποτελέσματα στον οργανισμό. Δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης, ένα αίσθημα πνευματικής ευεξίας. Αυξάνεται η συγκέντρωση που έχει το άτομο, μειώνεται η ένταση, μειώνεται το άγχος αν θέλετε, και το κέφι φτιάχνει. Όλα αυτά γίνονται με την πρόσληψη της νικοτίνης.»
Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί κατανόησαν καλύτερα τον συγκεκριμένο μηχανισμό. Αυτό συνέβαλλε στη δημιουργία φαρμάκων, και έδωσε την ιδέα για ένα εμβόλιο, που στο μέλλον ενδέχεται να εξουδετερώνει την εξαρτησιογόνο δράση της νικοτίνης. Ο γιατρός περιγράφει τον τρόπο που εκτιμάται ότι θα δρα το εμβόλιο. «Εάν ο καπνιστής που έχει εμβολιαστεί καπνίσει, το εμβόλιο θα του έχει δημιουργήσει αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά θα αρπάξουν τη νικοτίνη, πριν αυτή κάνει ό,τι κάνει στον εγκέφαλο. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και αν εμβολιαστεί, είτε ως καπνιστής, είτε πριν αρχίσει να καπνίζει, δεν θα αισθανθεί κανένα αποτέλεσμα από τη νικοτίνη.»
Ωστόσο, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η ιδέα του εμβολίου θα αργήσει να υλοποιηθεί και θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για την παρασκευή του. Για την ώρα, οι καπνιστές προσπαθούν να νικήσουν την εξάρτηση με τα υπάρχοντα μέσα, και κυρίως με τη δύναμη του χαρακτήρα τους.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΦΑΡΜAΚΑ ΓΙΑ ΤΟ PARKISON

Τα πρώτα θεραπευτικά μέσα για τη νόσο του Πάρκινσον αρχίζουν να εφαρμόζονται στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα αντιχολινεργικά φάρμακα αποτέλεσαν μονόδρομο για δεκαετίες. Η μεγάλη επανάσταση όμως έρχεται τη δεκαετία του ΄60, όταν ο Γιώργος Κοτζιάς χορηγεί με αποτελεσματικότητα την ουσία ντόπα.
Πως δρα αυτή; Υποκαθιστώντας με επάρκεια την ουσία ντοπαμίνη που λείπει από τον οργανισμό του παρκινσονικού ασθενή, και επομένως, μειώνοντας τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά της νόσου.
Όπως μας αναφέρει ο κύριος Ιωάννης Χατζηαντωνίου, Πρόεδρος του Ψυχογηριατρικού Κλάδου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα των προηγούμενων φαρμάκων και της ντόπα.
Ωστόσο, άτομα με αρρυθμίες, ηπατοπάθειες ή γλαύκωμα πρέπει να αποφεύγουν την κατάχρηση των φαρμάκων για το Πάρκινσον. Γενικά, όμως, οι μικρές δόσεις θεωρούνται σημείο κλειδί, αφού επιτρέπουν τη μακροχρόνια ασφαλή χορήγηση.
Και εδώ, έρχονται οι λεγόμενοι «αγωνιστές της ντόπα» για να ενισχύσουν τη θεραπεία. Όπως μας εξηγεί ο κύριος Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής, η εν λόγω ουσίες ενεργοποιούν τους υποδοχείς του οργανισμού που σχετίζονται με την ντοπαμινη. Έτσι, μπορούν να επιτευχθούν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, χορηγώντας μικρότερες ποσότητες της ντόπα.
Η χειρουργική θεραπεία με τοποθέτηση ηλεκτρικών διεγερτών σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου, θεωρείται αποτελεσματική για μικρό μονό αριθμό ασθενών.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον κύριο Δαμιανό Σακκά, Διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, για να επιλέγει η λύση του χειρουργείου, θα πρέπει πρώτα να έχει δοκιμαστεί μακρόχρονη φαρμακευτική αντιμετώπιση.
H πειραματική μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για την παραγωγή ντοπαμίνης δεν βοήθησε περισσότερο από τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ η αξία της χορήγησης συνενζύμου Q10 δεν έχει επιβεβαιωθεί σε κλινικό επίπεδο.
Οι προσπάθειες για το μέλλον, στρέφονται στο χώρο της βιοτεχνολογίας και τα συμπεράσματα μοιάζουν ευοίωνα.
Το Πάρκινσον, άλλωστε, είναι μια ασθένεια που σίγουρα δεν πρέπει να θεωρείται ανίκητη.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ‘400’

Μικρότερο κίνδυνο πνευματικής εξασθένησης έχουν όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι.
Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση χίλιους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, όσοι έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν τις μισές πιθανότητες πνευματικής εξασθένησης συγκριτικά με εκείνους που έπιναν τρία ή λιγότερα φλιτζάνια τσάι την εβδομάδα.
Πιο δυνατοί απέναντι στον κίνδυνο της άνοιας είναι ακόμα και όσοι πίνουν απλώς ένα φλιτζάνι την ημέρα. Το πράσινο τσάι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και των φλαβονοειδών, που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ «ΕΚΣΤΑΣΥ»

Τα παιδιά που είναι αγχώδη ή καταθλιπτικά, ίσως είναι πιο επιρρεπή στη χρήση χαπιών έκσταση στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
14 χρόνια διήρκεσε η έρευνα του Ιατρικού Κέντρο Εράσμους της Ολλανδίας. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1580 άτομα, από την παιδική τους ηλικία μέχρι μετά την ενηλικίωση τους. Η επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε ότι τα άτομα που αντιμετώπιζαν πρόβλημα άγχους ή κατάθλιψης στην παιδική ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν στη χρήση έκστασυ.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το συγκεκριμένο ναρκωτικό δημιουργεί συναισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας , έτσι οι χρήστες τα προτιμούν για να νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Όμως , η μακροχρόνια χρήση έκστασυ προκαλεί κατάθλιψη, οπότε όσοι προσπαθούν να νοιώσουν καλύτερα , καταλήγουν στο μέλλον να αισθάνονται χειρότερα.

ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΟΥ... ΟΛΑ

Μοναξιά νοιώθουν 4 στους δέκα ενηλίκους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι σαραντάρες και οι σαραντάρηδες .

Η έρευνα έγινε στην Αυστραλία σε δείγμα 1.300 ατόμων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων η μοναξιά πλήττει κυρίως όσους ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και λιγότερο τους ευκατάστατους. Μόνοι αισθάνονται επίσης οι άνεργοι, περισσότερο μάλιστα από τους συνταξιουχους.
Αυτοί που σε καμμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μοναξιάς είναι όσοι έχουν ανεπτυγμένο το θρησκευτικό αίσθημα, ειδικά οι γυναίκες.
Η μοναξιά είναι ασθένεια, εκτιμούν οι επιστήμονες, μια μοντέρνα ασθένεια, επικίνδυνη για την υγεία. Μπορεί να προκαλέσει από καρδιαγγειακές νόσους, μέχρι κατάθλιψη. Βρετανοί ψυχολόγοι πάντως θεωρούν πως η μοναξιά δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα μιας και υπάρχουν άνθρωποι προτιμούν και επιλέγουν να πορευτούν στη ζωή, μόνοι.

ΑΣ... ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ

Το στρες βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Εδιμβούργο, οι ορμόνες του στρες προκαλούν βλάβη σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ατροφία.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τον εγκέφαλο μιας ομάδας ανδρών ηλικίας 65 έως 70 ετών και παράλληλα μέτρησαν στο αίμα τους τις ορμόνες του στρες. ...Όταν ατροφεί η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης κάποιας μορφής άνοιας ή κατάθλιψης. Αν και η άνοια είναι συχνή στους υπερήλικες, δεν αποτελεί κομμάτι της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης.
Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική γιατί ρίχνει φως στο σκοτάδι που εξακολουθεί να καλύπτει το μηχανισμό των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου και της κατάθλιψης, μιας ψυχικής διαταραχής την οποια εκδηλώνουν πολλοί ηλικιωμένοι.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ

H καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη στο γιατρό μας ολοκληρώθηκε και φέτος με ένα μικρό κατάλογο προληπτικών εξετάσεων.
Ανάμεσα τους, και δυο εξετάσεις ρουτίνας που αφορούν στους νεφρούς μας. Τη γενική ούρων, και το υπερηχογράφημα νεφρών.
Όπως μας αναφέρει ο κύριος Ηρακλής Πούλιας, Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», από τη γενική ούρων μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για την ποιότητα, την ποσότητα και την οξύτητα των ουρών. Έτσι, εμμέσως αντλείς συμπεράσματα για παθήσεις του ουροποιητικού.
Μέσω του υπερηχογραφήματος, ο γιατρός θα παρατηρήσει καλοήθεις ασθένειες, όπως είναι η νεφρολιθίαση, αλλά και σοβαρότερα προβληματα.
Σε υποψία νεφρικής βλάβης, που όμως δεν απεικονίζεται με ακρίβεια στον απλό έλεγχο, οι απαντήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένες, συμπληρωματικές εξετάσεις.
Ο κύριος Δημήτριος Καραναστάσης Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ελπίς», μας τις αναφέρει. Είναι η πυελογραφία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, αλλά και το σπινθηρογράφημα.
Η συχνότερη συμπληρωματική εξέταση, η πυελογραφία, θα γίνει με ενδοφλέβια χορήγηση ακτινοσκιερής ουσίας. Πρόκειται για ένα είδος ακτινογραφίας, που όμως θα απεικονίσει τη λειτουργία των νεφρών με ακριβέστερο τρόπο.
Όσο για το μέλλον; Η βελτίωση των υπαρχουσών διαγνωστικών εξετάσεων, θα συμπληρωθεί από την καταγραφή του γονιδιακού μας υπόβαθρου, εξατομικεύοντας την πρόγνωση και την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Έως τότε, υπομονή.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα απαιτήσουν λίγο από το χρόνο και το ενδιαφέρον μας. Υπόσχονται όμως να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση – ή μάλλον στην επιβεβαίωση -, της καλής μας υγείας.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τόσο ιατροί όσο και καπνιστές πιστεύουν ότι ο ίδιος ο καπνιστής φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και ότι η δύναμη της θέλησης του κάθε ανθρώπου μεμονωμένα είναι εξέχουσας σημασίας για μία επιτυχημένη απόπειρα. Ωστόσο, η δύναμη της θέλησης από μόνη της συνήθως δεν είναι αποτελεσματική.
Οι ιατροί δηλώνουν ότι χρειάζονται καλύτερη υποστήριξη, καλύτερους πόρους και βελτιωμένη εκπαίδευση για να βοηθήσουν με τη σειρά τους ασθενείς. Δεδομένα από τις έρευνες έδειξαν ότι 8 στους 10 ιατρούς επιζητούν αποτελεσματικά φάρμακα αλλά και επιπρόσθετη κατάρτιση προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν στους ασθενείς τους τα απαραίτητα εναύσματα για να «κόψουν» το κάπνισμα. Πως όμως θα μπορέσουμε να το πετύχουμε?
4 στους 10 γιατρούς ομολογούν ότι δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να διακόψουν το κάπνισμα. Η ενημέρωση χαρακτηρίζεται πολύτιμη. Δεν αρκεί ωστόσο. Κάποιοι θα διακόψουν το κάπνισμα μόνο όταν βιώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους.
Η κυρία Σερένα Τόνσταντ, Διευθύντρια του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο στη Νορβηγία, είναι χαρακτηριστική στο παράδειγμα της. «Έχω έναν συνάδελφο στη δουλειά που έπαθε καρδιακή προσβολή, και το έκοψε την ίδια μέρα. Πολλοί εμφραγματίες αποφασίζουν να το κόψουν αμέσως, αφού βιώνουν μια σοβαρότατη συναισθηματική εμπειρία», μας λέει.
Ζητούμενο όμως είναι να προλάβουμε κινδύνους όπως το έμφραγμα.
Αν αντέξουμε ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο, έχουμε πετύχει το μεγάλο βήμα. Βασική συμβουλή ωστόσο είναι και η καθιέρωση ενός.. σχεδίου δράσης.
Ο Κύριος Χέιδεν Μακ Ρόμπι, Εκπρόσωπος Έρευνας Διακοπής Καπνίσματος του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, μας αναφέρει. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πολλοί μη πλέον καπνιστές θα το ξαναρχίσουν σε λίγες βδομάδες. Όσοι όμως το κόψουν για έναν χρόνο, έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να μην το ξαναρχίσουν ποτέ.» Και συνεχίζει.«Η καλύτερη συμβουλή? Θέστε ένα πρόγραμμα δράσης. Αποσαφηνίστε την ημέρα που θα το κόψετε, πάρτε ψυχική βοήθεια, και υποστηριχθείτε από τα ειδικά φάρμακα, ώστε να κάνετε μια επιτυχημένη προσπάθεια.»
Τρεις χρυσοί κανόνες εκτιμάται ότι οδηγούν στην οριστική διακοπή. Η ενημέρωση, η ψυχική στήριξη, και τα ειδικά σκευάσματα.
«Υπάρχουν πολλά σκευάσματα που μειώνουν την εξάρτηση», διευκρινίζει ο κύριος Χάμφρει Τέιλορ Διευθυντής Μονάδας Κλινικών Ερευνών. Και συμπληρώνει, «Το καλύτερο δεν είναι ένα από αυτά. Όλα κάνουν έργο.»

Τσίχλες, δερματικά επιθέματα και άλλα φάρμακα, υποστηρίζουν τον επίδοξο πρώην καπνιστή. Ίσως η προσωπική θέληση όμως, να αποτελεί ένα από τα «ισχυρότερα» φάρμακα.
Όσο για το μέλλον, το εμβόλιο κατά της νικοτίνης που ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ορλάντο, εφαρμόζεται ήδη πειραματικά.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μια στις 8 εγκύους με υποθυρεοειδισμό που δεν ελέγχθηκε, θα αποβάλλει το μωρό της, ενώ αρκετές άλλες κινδυνεύουν να γεννήσουν μωρό που θα έχει σοβαρή ανωμαλία σε κάποιο ζωτικό όργανο του σώματος του, όπως είναι ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι νεφροί.
Ο έλεγχος των ορμονών καθ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του παιδιού και της μητέρας. Πως διαμορφώνεται η αγωγή στην έγκυο που ήδη νοσεί?
Σύμφωνα με τον κύριο Αναστάσιο Μόρτογλου, Ενδοκρινολόγο, Διευθυντή Τομέα Ενδοκρινολογίας – Μεταβολισμού σε ιδιωτικό νοσοκομείο, οι ανάγκες της γυναίκας σε θυροξίνη αυξάνουν σημαντικά, γι’ αυτό και κατά κανόνα χορηγείται επιπλέον δόση, κατά 10 - 50% ,- ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος, την δεδομένη χρονική φάση, αλλά και την γενικότερη πορεία της εγκύου.
Πρόσφατες έρευνες στο εξωτερικό αλλά και τη χώρα μας άλλωστε, αναφέρουν ότι η αύξηση της θεραπευτικής δόσης της θυροξίνης κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης των υποθυρεοειδικών προλαμβάνει επιπλοκές καθυστέρησης της ανάπτυξης του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και προεκλαμψία.
Παράλληλα, πέρα από τα επίπεδα των ορμονών, που είναι σημαντικό να ελέγχονται συνεχώς με τις κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις, κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ιδιαίτερα συχνός και σχολαστικός υπερηχογραφικός έλεγχος, ώστε να παρατηρούνται όλες οι φυσιολογικές ή μη αυξομειώσεις του εμβρύου.

Συχνά η εγκυμοσύνη, από μόνη της, επιτείνει ενδεχόμενα προβληματα στον αδένα. Οι ορμονικές αλλαγές αυξάνουν τον όγκο του έως και 40 τοις εκατό. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος. Σύμφωνα με τον κύριο Αντώνη Κακουλάκη, Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο οι φυσιολογικές μεταβολές στον οργανισμό της εγκύου – κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο, και αναφορικά με επίπεδα ορμονών όπως είναι τα οιστρογόνα και η χοριακή γοναδοτροπίνη, μπορεί να ενθαρρύνουν προβληματα του θυρεοειδούς σε γυναίκες με σχετική προδιάθεση.
Αντίθετα, φλεγμονώδεις νόσοι όπως οι Γκρέιβς και η Χασιμότο συχνά εκδηλώνουν ύφεση κατά την εγκυμοσύνη.

Υπερθυρεοειδισμός ή όζοι αντιμετωπίζονται κανονικά?
Ο κύριος Μόρτογλου μας αναφέρει ότι μια υπερθυρεοειδική γυναίκα που μπαίνει στην εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να τη διακόψει χωρίς λόγο. Απλώς, ο γιατρός της τροποποιεί την φαρμακευτική της αγωγή,
- δίνοντας της και ειδικά σκευάσματα όπως η προπυλθιουρακίλη – σε μικρές δόσεις, ακίνδυνες για το παιδί.
Παράλληλα, οι οζώδεις βρογχοκήλες χρειάζονται οπωσδήποτε σχολαστική παρακολούθηση, σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης τους. Αν η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος επείγει, ο γιατρός θα δράσει με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που θα δρούσε και πριν την εγκυμοσύνη, όπως συμπληρώνουν οι εδικοί.

Μέχρι τη 10η εβδομάδα κύησης, το έμβρυο εξαρτάται αποκλειστικά από τις θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας. Ας μην το εκθέσουμε λοιπόν σε κινδύνους.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ & ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΑΣ

Λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι οι δοσολογίες των φαρμάκων πρέπει να τροποποιούνται όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει. Συμπτώματα όπως η σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός είναι ενδεικτικά της αφυδάτωσης από φάρμακα.
Μια επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό μας, που θα καθορίσει τις νέες «καλοκαιρινές» μας δόσεις επιβάλλεται, όταν ο υδράργυρος ξεπεράσει τους 34 βαθμούς Κελσίου. Άτομα που λαμβάνουν πολυφαρμακία ή είναι υπερήλικα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά ώστε να μην αμελήσουν το συγκεκριμένο θέμα.
Η ποσότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων όπως είναι τα διουρητικά, κατά κανόνα πρέπει να μειώνεται.
Γιατί όμως πρέπει να συμβεί αυτό?
Όταν η διούρηση αυξάνει, μειώνονται τα υγρά του σώματος. Έτσι η ποσότητα του φάρμακου στον οργανισμό αυξάνει επικίνδυνα, και η ισορροπία της υγείας μας απειλείται άμεσα.
Πέρα από τα αντιυπερτασικά, άλλες κατηγορίες φαρμάκων πρέπει – επίσης – να προσαρμοστούν στις υψηλές θερμοκρασίες. Σκευάσματα για το έλκος του στομάχου, ουσίες όπως οι βενζοδιαζεπίνες αλλά και τα νευροληπτικά φάρμακα, πρέπει να ελεγχθούν από το γιατρό μας εκ νέου, ώστε να ορίσει νέες δοσολογίες για τη θεραπευτική μας αγωγή.
Οι διαταραχές από φάρμακα σε περίοδο καύσωνα, μπορεί να περιλαμβάνουν και ευαισθησία στην ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα, μπορεί να συντελέσουν σε εκδήλωση φωτοευαισθησίας. Επίσης, η εφαρμογή αγωγής σε μορφή γέλης (τζελ) στο δέρμα, μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία μελαχρωματικών κηλίδων, αφού ενδέχεται να ευθύνεται για κάποια διαταραχή στην εναπόθεση μελανίνης, κυρίως όταν το άτομο είναι ευαίσθητο. Άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται είτε αποφυγή του δυνατού ήλιου, είτε αποφυγή του φαρμάκου.
Κάτι που πρέπει να θυμόμαστε το καλοκαίρι, και που δεν πρέπει να αμελούμε, είναι η σωστή διατήρηση των φαρμάκων, - ακριβώς όπως αναγράφεται στη συσκευασία τους. Εναίσιμα και άλλα σκευάσματα αλλοιώνονται με τη ζέστη, και γι’ αυτό η φύλαξη τους σε ψυγείο ή ισοθερμική τσάντα, επιβάλλεται

ΜΥΚΗΤΕΣ - ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ - ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ
Οι γυναίκες που γέννησαν με καισαρική μπορούν στην επόμενη εγκυμοσύνη τους να προχωρήσουν με ασφάλεια σε φυσιολογικό τοκετό, ακόμα και αν βρίσκονται στην 40η εβδομάδα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πενσυλβάνια. Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου εντεκάμισυ χιλιάδες γυναίκες που επιχείρησαν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό πριν και μετά την 40η εβδομάδα κύησης. Είδαν ότι ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας είναι 1,1% στις γυναίκες που επιχειρούν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή και 0,08% σ’ αυτές που επιλέγουν ξανά καισαρική τομή. Οι ιατροί πάντως θα πρέπει να ενημερώνουν τις γυναίκες για τις μειωμένες πιθανότητες του φυσιολογικού τοκετό στις εγκυμοσύνες, που παρατείνονται πέρα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επίσης, όσες επιχειρούν φυσιολογικό τοκετό μετά τις 40 εβδομάδες έχουν αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών και ο κίνδυνος παρενεργειών για την μητέρα είναι μεγαλύτερος.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ
Το γονίδιο-κλειδί για την τριχόπτωση εντόπισαν αμερικανοί επιστήμονες. Την έρευνα διενήργησαν δύο ομάδες από το Ερευνητικό Κέντρο Κέννεντυ Κρίγκερ και από το Πανεπιστήμιο Τζων Χόπκινς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια των μαλλιών οφείλεται στη μετάλλαξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου, που εμποδίζει την επανέκφυση της τρίχας. Παρεμβαίνοντας λοιπόν και διορθώνοντας το μεταλλαγμένο γονίδιο, η τριχόπτωση σταματά. Στα πειράματα πάντως, άτριχα ποντίκια απέκτησαν ξανά τρίχωμα . Η γενετική λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης δημιουργεί πολλές ελπίδες. Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν υπομονή, μιας και χρειάζονται χρόνο έως ότου βρουν την κατάλληλη μέθοδο, που θα εφαρμοσθεί στους ανθρώπους.

ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ - ΜΥΚΗΤΕΣ
Κι ενώ εσείς κοιμάστε, κάποιοι άλλοι δουλεύουν. Δουλεύουν σκληρά για να επεκτείνουν τις αποικίες τους. Που; Μέσα στο μαξιλάρι σας! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξέτασαν προσεκτικά μαξιλάρια που χρησιμοποιούνταν για καιρό, άλλα γεμισμένα με πούπουλο και άλλα με συνθετικές ίνες. Και τι δεν βρήκαν. Ένα μικροσκοπικό οικοσύστημα σε πλήρη αρμονία.. Μύκητες από 16 είδη. Μύκητες που συνήθως αναπτύσσονται στο μπαγιάτικο ψωμί, το κρασί, σε τοίχους μουχλιασμένους από την υγρασία ... Μύκητες που τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του κεφαλιού σας και από τα χιλιάδες ακάρεα, που κι αυτά επέλεξαν το μαξιλάρι σας για να οικοδομήσουν το βασίλειο τους. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς τους μύκητες είναι και επικίνδυνοι, όπως για παράδειγμα ένα είδος που προσβάλλει τους πνεύμονες και επιδεινώνει το άσθμα. Το συγκεκριμένο είδος βρέθηκε μόνο στα συνθετικά μαξιλάρια. Οι ειδικοί συνιστούν άμεση αντικατάσταση των συνθετικών μαξιλαριών από πουπουλένια αλλά και συχνούς ψεκασμούς με ειδικά μυκητοκτόνα και ακαρεοκτόνα σε όσους επιθυμούν χωρίς πολλές συζητήσεις να κοιμούνται.... μόνοι.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΥΠΟΤΑΣΗ – ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ;

Έχουμε ακούσει πολλά πράγματα για την υπέρταση.
Ωστόσο, η υπόταση – το αντίθετο της υπέρτασης δηλαδή, - αν και συχνό πρόβλημα, δεν γίνεται συχνά αντικείμενο συζήτησης.
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση λοιπόν, ονομάζεται υπόταση. Πρόκειται για μια κατάσταση πολύ πιο αθώα από την υπέρταση, όταν εκδηλώνεται σε υγιείς ανθρώπους. όταν έχουμε μια αρτηριακή πίεση, όπου η «μεγάλη» είναι κάτω από 10, και η «μικρή» κάτω από 7, τότε αναφερόμαστε σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, που μπορούμε να την αποκαλέσουμε υπόταση.»
Η υπόταση είναι ενοχλητική, αλλά δεν απειλεί την υγεία του ανθρώπου που την έχει. Εκδηλώνεται με καταβολή δυνάμεων, κόπωση, θολή όραση – ακόμη και λιποθυμία. Αιτίες παροδικής υπότασης, είναι οι αιμορραγίες, οι φλεγμονές, οι αλλεργικές αντιδράσεις, η εγκυμοσύνη, και η λήψη φαρμάκων. 2 με 3 τοις εκατό των ανθρώπων υποφέρουν από ορθοστατική υπόταση, δηλαδή απότομη πτώση της πίεσης όταν σηκώνονται όρθιοι.
Όταν δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας, ο γιατρός θα προτείνει απλές οδηγίες, που συνήθως βοηθούν. πρώτο και καλύτερο μέτρο αντιμετώπισης, είναι η κινητοποίηση, η φυσική άσκηση. Είναι ένα πολύ καλό μέσο είναι που μας αποφέρει πολύ καλό μυικό ισοζύγιο, μπορεί να αυξήσει αποτελεσματικά τον τόνο των αγγείων, και κατόπιν να αυξήσει και την αρτηριακή πίεση. Ένας άλλος τρόπος είναι η καλύτερη ενυδάτωση. Η αύξηση λήψης υγρών.»
Παράλληλα, μπορούμε να αλατίσουμε τα φαγητά μας, χωρίς υπερβολές, να μην μένουμε για πολλή ώρα νηστικοί, και να αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Οι ασθενείς με προβλήματα υγείας που λαμβάνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Το καλοκαίρι, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν υπόταση. Ο γιατρός μας εξηγεί. «Πριν το καλοκαιράκι, γενικά αυτοί που παίρνουν φάρμακα, πρέπει να επισκέπτονται τον καρδιολόγο τους, τον παθολόγο τους, τον νεφρολόγο τους και να συνεννοηθούν μαζί τους, ώστε να γίνει το δυνατόν μια μείωση, που να μην τους οδηγήσει στην υπόταση.»
Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν τα συμπτώματα της υπότασης είναι πολύ έντονα, ο γιατρός χορηγεί ειδικά σκευάσματα, σε μορφή σταγόνων, ή χαπιού.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τόσο ιατροί όσο και καπνιστές πιστεύουν ότι ο ίδιος ο καπνιστής φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και ότι η δύναμη της θέλησης του κάθε ανθρώπου μεμονωμένα είναι εξέχουσας σημασίας για μία επιτυχημένη απόπειρα. Ωστόσο, η δύναμη της θέλησης από μόνη της συνήθως δεν είναι αποτελεσματική.
Οι ιατροί δηλώνουν ότι χρειάζονται καλύτερη υποστήριξη, καλύτερους πόρους και βελτιωμένη εκπαίδευση για να βοηθήσουν με τη σειρά τους ασθενείς. Δεδομένα από τις έρευνες έδειξαν ότι 8 στους 10 ιατρούς επιζητούν αποτελεσματικά φάρμακα αλλά και επιπρόσθετη κατάρτιση προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν στους ασθενείς τους τα απαραίτητα εναύσματα για να «κόψουν» το κάπνισμα. Πως όμως θα μπορέσουμε να το πετύχουμε?
4 στους 10 γιατρούς ομολογούν ότι δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να διακόψουν το κάπνισμα. Η ενημέρωση χαρακτηρίζεται πολύτιμη. Δεν αρκεί ωστόσο. Κάποιοι θα διακόψουν το κάπνισμα μόνο όταν βιώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους.
«Έχω έναν συνάδελφο στη δουλειά που έπαθε καρδιακή προσβολή, και το έκοψε την ίδια μέρα. Πολλοί εμφραγματίες αποφασίζουν να το κόψουν αμέσως, αφού βιώνουν μια σοβαρότατη συναισθηματική εμπειρία»
Ζητούμενο όμως είναι να προλάβουμε κινδύνους όπως το έμφραγμα.
Αν αντέξουμε ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο, έχουμε πετύχει το μεγάλο βήμα. Βασική συμβουλή ωστόσο είναι και η καθιέρωση ενός.. σχεδίου δράσης.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πολλοί μη πλέον καπνιστές θα το ξαναρχίσουν σε λίγες βδομάδες. Όσοι όμως το κόψουν για έναν χρόνο, έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να μην το ξαναρχίσουν ποτέ.» Και συνεχίζει.«Η καλύτερη συμβουλή? Θέστε ένα πρόγραμμα δράσης. Αποσαφηνίστε την ημέρα που θα το κόψετε, πάρτε ψυχική βοήθεια, και υποστηριχθείτε από τα ειδικά φάρμακα, ώστε να κάνετε μια επιτυχημένη προσπάθεια.»
Τρεις χρυσοί κανόνες εκτιμάται ότι οδηγούν στην οριστική διακοπή. Η ενημέρωση, η ψυχική στήριξη, και τα ειδικά σκευάσματα.
«Υπάρχουν πολλά σκευάσματα που μειώνουν την εξάρτηση»,
Τσίχλες, δερματικά επιθέματα και άλλα φάρμακα, υποστηρίζουν τον επίδοξο πρώην καπνιστή. Ίσως η προσωπική θέληση όμως, να αποτελεί ένα από τα «ισχυρότερα» φάρμακα.
Όσο για το μέλλον, το εμβόλιο κατά της νικοτίνης που ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ορλάντο, εφαρμόζεται ήδη πειραματικά.