Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Συνδέεται η παχυσαρκία με το άσθμα

Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και το άσθμα, κάτι για το οποίο υπήρχαν ενδείξεις από προηγούμενες έρευνες.

Η νέα μελέτη, υπό τη δρα Τζουν Μα του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Allergy" (Αλλεργία), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, εξέτασε τις περιπτώσεις περίπου 4.500 ανδρών και γυναικών, εκ των οποίων το ένα τρίτο είχαν φυσιολογικό βάρος, το ένα τρίτο ήσαν υπέρβαροι και το ένα τρίτο παχύσαρκοι. Το 41% είχαν κάποιας μορφής αλλεργία και το 8% άσθμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 12% των παχύσαρκων ατόμων είχαν άσθμα έναντι 6% όσων είχαν φυσιολογικό βάρος. Η πιθανότητα εμφάνισης άσθματος αυξανόταν όσο μεγάλωνε ο Δείκτης Σωματικής Μάζας του ατόμου (μετρά το βάρος σε σχέση με το ύψος) και ειδικότερα όσο αύξανε η περιφέρεια στην μέση. Ο κίνδυνος άσθματος ήταν υπερτριπλάσιος στα πιο παχύσαρκα άτομα σε σχέση με όσα είχαν κανονικό βάρος.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί συνδέονται οι δύο παράγοντες (παχυσαρκία και άσθμα), που και οι δύο έχουν γίνει πιο συχνοί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μερικοί αποδίδουν τη σχέση στην ευρεία και ήπια "συστημική" φλεγμονή στον οργανισμό που προκαλείται από την παχυσαρκία, ενώ άλλοι την αποδίδουν στην αντίσταση του σώματος στην ορμόνη ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα (και η οποία αυξάνει ανάλογα με το πάχος). Η αντίσταση αυτή συχνά καταλήγει στην εμφάνιση διαβήτη.

Το 37% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχαν διαβήτη ή εμφάνιζαν ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη. Η μελέτη όμως δεν βρήκε στοιχεία ότι αυτή η ινσουλινο-αντίσταση ήταν υπεύθυνη για τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και άσθματος.